Deze Britse kaart geeft o.a. de locaties van de defensieve Britse mijnenvelden rond Groot-Brittannië en Ierland op 19-08-1918 weer, en tevens de aantallen van de geveegde Duitse offensieve mijnen in de periode van twee weken voor de publicatiedatum van de kaart. Ook geeft deze kaart een indicatie van 'veilige' toegangsroutes tot de Britse en Ierse havens.
Britse mijnenkaart uit WO1 (bron: British Admiralty, Hydrographic Department)
Deze Duitse militaire kaart geeft o.a. de posities aan van de defensieve Duitse mijnen (de zwarte en blauwe stippen) en de offensieve Britse mijnen (de rode kruisjes) voor een deel van de westelijke Noordzeekust van Nederland. Ook zijn er 'veilige' scheepvaartroutes en het vierkanten-gridsysteem van de Kriegsmarine ingetekend. De blauwe en rode lijnen vlak langs de kust geven waarschijnlijk de anti-invasie maatregelen van de Duitsers aan, waaronder heel veel Kathy Mines (Küstenmine A, een ondiepwatermijn met betonnen behuizing), waarvan er ongeveer 10.000 langs de Nederlandse kust waren geplaatst.
De chronologie van de uitbreiding van de mijnenvelden rondom het Verenigd Koninkrijk en Ierland in de jaren 1939/1940 is aangeven op dit kaartje.
Duitse mijnenkaart uit WO2 (bron: NIMH)
Zie ook het artikel 'Zeemijnen, explosieven, boobytraps en scheepswrakken' in het Marineblad van maart 2021. Zeemijnen en andere niet geëxplodeerde explosieven in de Noordzee vormen ook nu nog steeds een bedreiging. Rijkswaterstaat, Havenbedrijf Rotterdam en TenneT waren de opdrachtgevers voor het rapport 'Noordzee, pilotonderzoek conventionele explosieven', dat is opgeleverd in 2019.
Het bedrijf UXO Intelligence uit Zweden beheert een uitgebreide database met daarin o.a. 3.656 van de zeemijnen die in het Nederlandse deel van de Noordzee zijn gelegd of afgeworpen (ongeveer 99% van het totaal).
Het Nederlandse bedrijf Saricon beheert een database met daarin meer dan 6.000 vondsten van explosieven die in het Nederlandse deel van de Noordzee terecht zijn gekomen (vooral zeemijnen en bommen, plus een grote verzameling granaten voor de kust van Petten). Zie hiervoor de koppeling naar de interactieve GIS-applicatie die onderaan op deze pagina staat.
Mijnenvelden Nederlandse kust en geveegde routes en gebieden mei 1945 - maart 1946 (bron: NIMH)
Deze interactieve kaart, die opent op een nieuw tabblad, geeft slechts indicatief aan waar op de Noordzee sinds 2005 conventionele explosieven (CE) zijn gevonden die daar gelegd of afgeworpen zijn tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Voor elk gevonden explosief kan de vinddatum, de naam van het vindende schip, het typenummer van het explosief (volgens de explosievenkaart van de Kustwacht) en een afkorting van de naam van de ruimer getoond worden. Vooral viskotters en hopperzuigers vinden tijdens hun werk zeemijnen, bommen, torpedo's en granaten en melden hun vondsten aan de Kustwacht. Waar deze types schepen niet komen, zoals op de Waddenzee, wordt minder terug gevonden van de nog in zee aanwezige explosieven. Mijnenjagers of de Defensie Duikgroep (DDG) van de Koninklijke Marine, en soms de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), nemen de ruiming voor hun rekening.